Ogród Piaseczno

Ogród o powierzchni 500 m2 położony Piasecznie.

Budynek mieszkalny wybudowany został w zgodzie z zasadami Vastu

(nauka o budownictwie oparta na wiedzy wedyjskiej).

 

Budynek oraz ogród zostały zaprojektowane, tak aby kierunki podstawowych elementów składających się na ich strukturę zlokalizowane były zgodnie z kierunkami świata.

Ogród ma formę geometryczną, nawiązującą do architektury budynku i stanowi jego przedłużenie, także z uwzględnieniem praw Vastu.

Na terenie ogrodu znalazły się: taras drewniany, wiata parkingowa, domek gospodarczy oraz układ wodny przebiegający wzdłuż wschodniej granicy działki. Elementy te wraz  z układem nawierzchni i nasadzeń zostały tak zaprojektowane, aby uzyskać optymalną funkcjonalność i jednocześnie stworzyć jak największą otwartą przestrzeń w niewielkim powierzchniowo ogrodzie.

W północno-wschodniej części ogrodu zaprojektowano źródlisko dające początek strudze wodnej wpadającej do małego stawu. Układ ten, a także zespół geometrycznych murków tworzy oprawę głównego wnętrza ogrodowego połączonego z drewnianym tarasem.

Dla uzyskania efektu spójności materiałowej jako elementy nawierzchni, małej architektury oraz tarasu zastosowane zostały materiały naturalne: granit i wysokiej jakości drewno (jesion termizowany)

Część frontową z tarasem łączy ścieżka z ciosanych belek granitowych przerośniętych trawą. Rozwiązanie takie umożliwia wygodną komunikację i nie zmniejsza wizualnie powierzchni trawiastej.

Nasadzenia roślinne zostały zaprojektowane w taki sposób aby oprócz uzupełnienia nowoczesnej kompozycji ogrodu tworzyć w ciągu sezonu wegetacyjnego zmieniającą się w czasie kolorową mozaikę. Mamy tu więc kompozycje z roślin kwitnącą od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni. W okresie letnim kwitną barwne nasadzania bylin wraz z poletkiem lawendy a w okresie jesiennym i zimowym ciekawym akcentem są kompozycje z wysokich traw ozdobnych.

 W części frontowej umiejscowiona została także jodła koreańska pełniąca w okresie świąt Bożego Narodzenia funkcję „choinki świątecznej”

powrót

ogród przydomowy w Piasecznie

 

powierzchnia: 500 m²

 

 

powrót

 2018 created by ProjektNatura